Ontstoken tandvlees

Gezond tandvlees is de basis van een gezonde mond

Tandplak kan ontstekingen veroorzaken

Een goede mondhygiŽne is belangrijk voor u. Tandplak is namelijk een belangrijke veroorzaker van ontstekingen. Tandplak ontstaat door bacteriŽn die vaak niet goed worden weggepoetst. Verkalking kan de tandplak doen verharden en in tandsteen veranderen.

Vaak leidt tandplak tot gingivitis, een tandvleesontsteking waarbij uw tandvlees slapper wordt, snel gaat bloeden, een rode kleur krijgt en opgezwollen raakt.
Extra goed poetsen, mondspoelingen en periodieke controle door uw tandarts kunnen dit voorkomen.

Parodontitis leidt tot pockets en aantasting kaakbot

Verergert de ontsteking en groeien bacteriŽn langs uw tandhalzen naar binnen, dan hebt u kans op parodontitis . Hierbij wordt de pocket, de ruimte tussen uw tand en tandvlees, steeds dieper en krijgt u last van een vieze smaak en een slechte adem.

"Verwaarloost u de pocket, dan kunnen tandplak en tandsteen zelfs uw kaakbot aantasten, tot ontstekingen leiden en kunnen uw tanden en kiezen uiteindelijk uitvallen. Tandplak en beginnende parodontitis behandel ik altijd ."

Tandvleesontsteking als indicatie van verstoring elders in het lichaam

Niet elke tandvleesontsteking is het gevolg van slecht poetsen of tandplak. Juist doordat de mond en het lichaam zo nauw met elkaar verbonden zijn, kunnen tandvleesontstekingen er op wijzen dat er elders in uw lichaam iets mis is.

"Vooral aandoeningen in de darmen, diabetes of overmatig roken kunnen bijvoorbeeld leiden tot ontstoken tandvlees. Bij een tandvlees ontsteking richt ik me bij een behandeling dan ook niet alleen op deze plaatselijke ontsteking, maar stel ik altijd een bredere diagnose .."