Orthodontie

Vroegtijdige orthodontie kan spraakstoornissen, moeilijkheden met slikken en ademhalingsproblemen van uw kinderen helpen voorkomen

Diepe beet en overbeet

Mondademen, diepe beet en overbeet zijn de meest voorkomende problemen bij jonge kinderen. Kinderen met een diepe beet of overbeet hebben een te kleine mondholte waardoor de tong te weinig ruimte heeft. Dit kan moeite met slikken, praten en mondademen veroorzaken en leiden tot disharmonisch functioneren van de lippen (lipbijten). Een te late behandeling hiervan kan leiden tot een relaps, een geheel of gedeeltelijke regressie. [bekijk het filmpje - onderaan deze pagina ..]

Mondademen

Bij opgroeiende kinderen die slecht slikken blijft het verhemelte te smal en groeit de bovenkaak meer in de hoogte en minder in de breedte. Naarmate uw kind groeit wordt de neusbodem dus omhoog gedrukt wat het neusademen bemoeilijkt. Uw kind gaat dus mondademen, wat bijdraagt aan het ontstaan of verergeren van (chronische) luchtweginfecties. De neusslijmvliezen filteren de ingeademde lucht immers niet meer. Daarmee heeft uw kind 30% tot 40% meer kans op astma of andere aandoeningen aan de luchtwegen.

Belangrijk onderscheid twee leeftijdscategorieŽn

"Ik onderscheid in mijn behandeling twee leeftijdscategorieŽn: die van 4 tot 10 jaar en vanaf 10 jaar. Dat heeft te maken met de ontwikkelfase van het kind en de mogelijkheden om de groei te begeleiden .."

Categorie 4-10 jaar

Kinderen in deze leeftijdsgroep zijn het meeste gebaat bij een functionele groeitherapie.
Hun botstructuur is in deze fase immers nog zacht, tanden en kiezen hebben nog geen vaste plek in de kaak en kraakbeen vormt zich nog eenvoudig waardoor de mondholte nog verruimd kan worden.
Juist doordat alles nog in de groei is, corrigeren kaak, gebit en aangezicht zich nog sneller zonder dat er tanden of kiezen getrokken hoeven worden.
Er is hier eigenlijk sprake van kaakorthopedie in plaats van orthodontie.

Tussen de 4 en de 7/8 jaar is de behandeling vooral gericht op de correctie van slik- en ademhalingsafwijkingen. Hierbij wordt tegelijkertijd de diepe beet verminderd doordat de kiezen verder kunnen uitgroeien en wordt ook de overbeet al gecorrigeerd doordat de onderkaak verder naar voren kan doorgroeien.
Tussen de 8 en de 10/12 jaar worden de diepe en overbeet verder opgeheven door middel van functionele apparatuur en worden ook de voortanden gecorrigeerd.

Het verruimen van de mondholte (door middel van een uitneembare beetplaat die de onderkaak naar voren drukt) vormt een belangrijk onderdeel van de groeitherapie. Door meer ruimte in de mond kan de tong zich beter afwikkelen, ontwikkelen, functioneren en het hele verhemelte gebruiken. Ook de overige mond- en kauwspieren en de lippen ontwikkelen zich daardoor beter.
En dat is cruciaal: spieren en lippen bepalen immers de uiteindelijke vorm van de mond en het gebit van uw kind. Harmonieus functionerende lippen en tong zorgen dan ook voor een verbeterde tandstand en rechte tanden.

Categorie 10 jaar en ouder

Vanaf 10 jaar gebruik ik alleen nog maar functionele apparatuur zoals een bionator of trainer eventueel gevolgd of in combinatie met vaste apparatuur.
Op deze manier kunnen een diepe beet en/of achterliggende onderkaak en tandcorrecties gelijktijdig worden uitgevoerd. Dit voorkomt een terugval (relaps).

Trainers voorkomen ingrijpende orthodontische behandelingen

Eenvoudige hulpmiddelen in een vroeg stadium kunnen later uitgebreide behandelingen bij uw kind voorkomen.

"Ik richt me op de algemene groei en ontwikkeling bij jonge kinderen (4 tot 10 jaar).
Daardoor kan ik al in een vroeg stadium orthodontische of pre-orthodontische behandelingen adviseren of uitvoeren. Uw kind heeft veel baat bij dit tijdvoordeel.
Zowel voor kinderen tussen de 3 en 5 jaar als voor kinderen tussen de 5 en 8 jaar heb ik zogeheten `trainers` die een latere behandeling met een vaste beugel, slotjes of brace voorkomen of minimaliseren .."

Infant Trainer

De Infant Trainer is onderdeel van het Trainer System en is bedoeld voor kinderen tussen de 3 en 5 jaar.
Uw kinderen zijn in deze fase extra kwetsbaar voor een incorrecte ontwikkeling van de kaakpositie.

Denkt u hierbij aan zaken als te zacht voedsel, fopspenen, duimzuigen, drinkbekers en mondademen.

De Infant Trainer minimaliseert de schadelijke effecten hiervan op drie manieren:

  • Het traint de mond- en kauwspieren.
  • Dankzij het tongslipje stimuleert het een juiste positie van de tong en wordt het slikproces bevorderd.
  • De neusademhaling wordt gestimuleerd.

Trainer voor Kids (T4K)

De Trainer for Kids (T4K) is een pre-orthodontische myofunctionele behandeling speciaal voor kinderen tussen de 5 en 8 jaar.
Net als de Infant Trainer corrigeert de Trainer for Kids orthodontische afwijkingen tijdens de groeifase en gaat het schadelijke gewoonten als mondademen, tongpersen en foutieve slikpatronen tegen.

Zowel Infant Trainer als de Trainer for Kids worden los in de mond gedragen en zijn nauwelijks zichtbaar. De trainer moet minimaal een uur per dag gedragen worden en elke nacht. Anders dan bij een gewone beugel is de trainer nauwelijks zichtbaar en heeft uw kind er betrekkelijk weinig last van.